Dirbdama Seime daug dėmesio skyriau maisto kokybei, todėl nenuostabu, kad žmonės ir toliau į mane kreipiasi. Sulaukiau štai tokio laiško:

Prekybos centre nusipirkau, kaip maniau, majonezo. Rusiško. „Iljinskij“. Taip jau atsitiko, kad pirmai jo paragauti teko žmonai. Iškart sulaukiau klausimo: „Kąąąą čiaaa nupirkai??“ (nieko gero nežadanti intonacija). Paragavau. Skonis... neprimenantis jokio man pažįstamo maisto produkto. Juolab – nieko panašaus į majonezą. Puoliau studijuoti to daikto pakuotę. Parašyta: majonezo padažas, alyvuoginis. Skaitom sudėtį: vanduo, saulėgrąžų aliejus (10 %), alyvuogių aliejus (5 %), bulvių krakmolas, na ir ilgas sąrašas visokių chemikalų. Akivaizdu, kad tas daiktas su majonezu neturi nieko bendro – jame net nėra pagrindinio majonezo komponento – kiaušinių, o į majonezą jis panašus tik vizualiai. Negana to, alyvuogių akcentavimas jo pavadinime taip pat yra klaidinantis – akcentuojamas vos 5 % sudėties sudarantis produktas, kai saulėgrąžų aliejaus jame yra dvigubai daugiau – 10 %. Nebejoju, kad daugiau, negu alyvuogių aliejaus, jame yra ir vandens, ir krakmolo. O visoks cheminis brudas ko gero sudaro daugiau kaip 1/2 jo sudėties... Manyčiau, kad visuma aukščiau nurodytų aplinkybių lemia esmingą vartotojo klaidinimą –pirkdamas šį produktą buvau įsitikinęs, kad perku majonezą, pagamintą su alyvuogių aliejumi, o pasirodo, kad įsigijau kažką, ko šiaip jau ir už dyką neimčiau. Jei galėtumėt, informuokit, prašau, atitinkamas tarnybas. Neturi taip būti. Ačiū.

Kreipiausi į prekybos tinklo, kuriame buvo įsigytas produktas, Kokybės skyrių. Gavau atsakymą:

Dėkojame, kad kreipėtės. Gavus Jūsų užklausimą susisiekėme su prekės gamintoju, kuris pateikė paaiškinimą.

Lietuviškame šio produkto aprašyme yra parašyta, kad tai majonezinis padažas ILJINSKI alyvuogių, 400 g. tai yra ne majonezas. Padažo pavadinimas  - alyvuogių nurodytas, nes originalus jo pavadinimas rusų kalba „Oливковый“, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „alyvuogių“. Pagal Europos Sąjungos  reglamentą privaloma produktą vadinti taip, kaip jo pavadinimas skamba originalo kalba. Taip pat paminėsime, kad sudėtyje pagal visus ženklinimo reikalavimus nurodytas alyvuogių aliejaus kiekis yra 5 proc.

Majonezinio alyvuogių padažo ILJINSKIJ riebumas yra tik 15 proc., dėl to sudedamųjų dalių sąraše dominuoja vanduo. Kuo padažas riebesnis, tuo jame daugiau aliejaus. Renkantis majonezą ar padažą rekomenduojame pirmiausia atkreipti dėmesį į jo riebumą.

Taip pat pažymime, kad visi maisto priedai, įeinantys į majonezinį alyvuogių padažą ILJINSKIJ 400 g., gali būti naudojami padažų gamyboje pramoniniu būdu ir jų buvimas sudėtyje atitinka ES reglamentus.