Ar žinote, kad kai kurių dešrelių jokiu būdu negalima kepti, tačiau gamintojai mūsų apie tai neįspėja? Jau ne už kalnų „kepsninių sezonas“. Atšilę orai daugelį išvilios į gamtą iškylauti. O kokia iškyla be gardaus kepsnio ar dešrelių? Ant grotelių keptų dešrelių pasiūlome ir vaikams. Mitybos specialistai nerekomenduoja jų valgyti nei vaikams, nei suaugusiems. Bėda ta, kad kone visose parduodamose virtose ar rūkytose dešrelėse bei dešrose yra konservanto nitrito, pažymėto ženklu E250. Deja, bet dešrelių, kurių gamybai buvo panaudoti nitritai, ženklinime nei žodžiais, nei specialiu piešinėliu ar grafiniu ženklu vartotojas nėra įspėjamas, kad tokių dešrelių negalima kepti: „Kepant susidaro kenksmingų medžiagų – nitrozaminų!“ O nitrozaminai yra kancerogenai. Kam nitritai apskritai reikalingi mėsos gaminiuose? Teigiama, kad nauda viršija galimą riziką. Nitritas apsaugo produktus nuo sugedimo, suteikia raudoną spalvą, slopina botulizmą sukeliančius mikroorganizmus (Clostridium Botulinum). Mėsos produktų apruošimui naudojant konservantą nitritą, siekiama užtikrinti būtiną jo poveikį ir mikrobiologinę saugą. Ištyrus, kad formuojasi nitrozaminai, nitrito naudojimas mėsos produktų apruošime buvo sumažintas. Daugumoje šalių šių medžiagų vartojimas yra ribojamas. Tokią informaciją vartotojams tikrai nepakenktų žinoti. „Netylėk!“ kreipėsi į keletą ekspertų ir paklausė jų nuomonės apie reiklesnį dešrų ir dešrelių, kurių sudėtyje yra konservantų nitritų, ženklinimą įspėjančiais užrašais: KTU Prof. Dr. Rimantas Venskutonis pritaria: „Sutinku, kad kalbant apie mėsos gaminių kepimą, ypač atviroje liepsnoje, reikėtų “stipresnės“ informacijos vartotojams. Šioje srityje dar labai trūksta žinių. Pavyzdžiui, tokių procesų metu natūraliai susidaro heterocikliniai aminai, kai kurie iš jų pripažinti kancerogeniškomis medžiagomis.“ VU Medicinos fakulteto prodekanas prof. Rimantas Stukas: „Kuo mažiau būtų naudojama sintetinių maisto priedų maisto gamyboje, tuo būtų geriau. Neveltui mūsų šalyje ekologinis ūkis yra prioritetinis ir skatinams. Kiekvienas sintetinis maisto priedas kaip substancija kelia riziką sveiaktai, tačiau yra nustatytos jų naudojimo saugios normos. Lietuvoje tai įteisinta higienos normoje HN 53 "Leidžiami vartoti maisto priedai". Tačiau svarbu, kad apie tuos maisto produktus, kurie yra su maisto priedais, žmonės gautų visapusišką informaciją.“ Vis dėlto būtina, ar nebūtina nurodyt vartojimo instrukciją? Ženklinant maisto produktus BŪTINA nurodyti ir vartojimo instrukciją, jei be jos būtų neįmanoma teisingai vartoti produktą. Jei kiekvienas iš jūsų ilgiau stabtelėtumėte prie mėsos gaminių lentynų ir atidžiau panagrinėtumėte visas jose esančias dešrų ir dešrelių, kurių sudėtyje yra konservanto nitrito, pakuotes, rastumėte vos keletą iš keliolikos gaminių, kurių ženklinime žodžiais ar piešiniais vartotojui nurodoma, kad dešreles reiktų virti. Dauguma gamintojų gaminių ženklinime nenurodo jokio apdorojimo būdo. Suprask – jei neparašyta „kepamosios“, vadinas yra verdamos? O gal nebūtinai? Net neabejojame, kad daugybė vartotojų yra ne vieną ir ne du kartus kepę ir pieniškas, ir parūkytas dešreles, ir nebūtinai ant grotelių, kepsninėje, galbūt kepė keptuvėje, šildė mikrobangų krosnelėje, o gal dėjo jų į picos įdarą, karštus sumuštinius ir pan. Juk ant pakuočių nėra jokių įspėjimų, kad jų negalima kepti, ir kad pakaitinus tokias dešreles aukštesnėje nei 110°C temperatūroje, susidarys kenksmingų medžiagų – kancerogenų. Neprivalo, bet įspėja: rūpinasi Jūsų sveikata, ar siekia išskirtinumo?
Pasak Visuomenės sveikatos departamento, Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vyriausios specialistės dr. R.Adomaitytės, ką nors drausti galima tik turint patikimą mokslinį pagrindą, o specialūs užrašai ženklinime ES šalių bendrojoj ekonominėj erdvėj – tai jau yra teisinė norma. Vadinasi, nepagrindę tokio teiginio-įspėjimo „Europos maisto saugos tarnybai“ (EFSA) labai rimtais tyrimais, negalime reikalauti ženklinti visas dešreles su E250 užrašais - „Atsargiai! Kepant susidaro kenksmingų medžiagų – nitrozaminų!“. Bet štai Danija pasiūlė pašalinti nitratų vartojimą iš visų mėsos produktų (išimtis - Wiltshire šoninė ir keli kiti žali kumpiai, kuriuose galima dėti iki 300 mg/kg nitrato, o nitrito liekamojo kiekio leidžiama iki 175 mg/kg). Danija pabrėžė, kad nitritų likučių koncentracija – tai labai netikslus idėtų nitritų kieko rodiklis, ir pagrindė tai tyrimais, kuriu metu atskleista, jog likučių kiekiai gali net slėpti ypatingai didelį įdedamų nitritų kiekį, o dėl to susidaro nenuspėjamai daug N-nitrozo junginių. 2009 m. Lietuvos Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas analizavo mokslinę ir techninę informaciją apie mėsos gaminių poveikį visuomenės sveikatai ir pateikė “Mėsos gaminių rizikos vertinimą”. |
"Nepatingėjau ir perskaičiau pluoštą mokslinių darbų dėl E250. Įsigilinau į chemines reakcijas, kurios neginčijamai įrodo, kad šis priedas virsta nuodu organizmui, kai maisto apdorojimo temperatūra didesnė nei 110 laipsnių. Kol ant pakuočių dar nėra perspėjančių ženklų, belieka palinkėti visiems būti budriems, o mes telkiame ekspertų komandą dėl įvairių maisto ženklinimo ir klaidinimo teiginių bei dėsime visas pastangas, kad vartotojas gautų tikslią ir aiškią informaciją".
Agnė Zuokienė